Burun Estetiği Yöntemleri

Burun estetiği hem görsel hem de sağlık bakımdan sıklıkla tercih edilen estetik ameliyat türüdür. Genel olarak estetik ameliyatların amacı vücudun belirli bölgesinde yaşanan ve estetik olarak kişiyi olumsuz etkileyen yerleri düzeltmektir. Bunun yanında sağlık açısından da çok fazla faydası bulunan bu ameliyatlar hem estetik kaygıyla yapıldığı gibi hem de sağlık kaygılarıyla yapılabilir. Genellikle ikisi birlikte paralel ilerler ve şekil bozuklukları bu sayede düzeltilir.

Burunun kemerli olması, uzun olması, eğri olması, burun ucunun düşük olması veya burun deliklerinin büyüklüğü genel olarak estetik kaygılar olarak özetlenebilir. Bu durumlar aynı zamanda sağlık açısından da kaygılar yaratabilir. Örneğin kemerli ve etli bir burnun nefes alışverişine zarar vermesiyle gündelik hayat kalitesinin düşüşü gözlenebilir. Bu gibi durumlar burun estetiği için önemli nedenlerin başında gelir.

Burun ameliyatları temelde iki şekilde yapılır. Açık ve kapalı şekilde yapılan ameliyatlarda farklı teknikler doktorlara göre değişkenlik gösterir. Açık ve kapalı olan burun ameliyatlarının kendisine göre hem avantajı hem de dezavantajı bulunur.

Açık Rinoplasti

Açık rinoplasti ameliyatları burun deliklerinin alt kısmından küçük kesiler açılmasıyla yapılır. Bu kısmın açılmasıyla cerrah hem alanı daha net görür hem de daha iyi müdahalede bulunabilir. Kıkırdak ve kemik için uygulanan işlemler hemen hemen kapalı ameliyattakiyle aynıdır. Açık rinoplasti ameliyatları genellikle ileri düzey deformasyonu olan kişilere uygulanması tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi de cerrahın geniş görüş açısı yakalamasıdır. Dezavantaj olarak bakıldığında iyileşme süreci biraz daha uzundur. Çünkü deride olan kesilerin iyileşmesi, burun ucundaki ödemler ve oluşacak morluklar iyileşme süresini uzatır.

Kapalı Rinoplasti

Kapalı rinoplasti kesilerin burun deliklerinin alt kısmından değil de burun deliklerinin içerisinden yapılan ameliyat türüdür. Kapalı teknikte cerrahın görüş açısı daha azdır ancak son ileri tekniklerde mikro kameralar sayesinde içerideki durum kameralarla gözlenebilir. Avantaj olarak bakıldığında dışarıdan bakıldığında herhangi bir dikiş veya iz kalma ihtimali yoktur. Açık rinoplastiye göre iyileşme süresi de oldukça kısadır.

Doktorun Önerisi

Bu bilgiler ışığında hangisi daha iyi ? Hiçbiri. Daha çok açık ameliyat tercih eden biri olarak (ameliyat sırasında her yeri görüp rahat müdahale etmek, görmek daha çok hoşuma gidiyor kendimi daha konforlu hissediyorum) diyebilirim ki kapalı teknikte ameliyat fotosu daha iyi evet erken dönemde iyileşme daha iyi, morluk az olabilir belki önemli olan burunun sonuç olarak ilerleyen dönemdeki şeklidir.

Bu ameliyat bir estetik bakış ve yüz burun açılarının uyumu ahengi ameliyatıdır, önemli olan bunu sağlamaktır. Bu ahenk sağlandıktan sonra hasta ve doktor mutlu olduktan sonra açık teknik veya kapalı teknik önemli değil bence. Kapalı teknik kullanıp sonuçları iyi olan bir cerrah , açık sonuçları olan iyi bir cerraha göre erken dönemde hasta memnuniyeti açısından avantajlı olabilir ama kapalı olup sonuç kötüyse cerrah rahat çalışmazsa bir faydası olmayabilir.